Poslovni softveri prijatelji planeta Zemlje

Poslovni softveri prijatelji planeta Zemlje

Dok je pola svijeta u karanteni, naš planet profitira. Satelitske fotografije Kine prije i za vrijeme korona karantene šokirale su svijet, istraživanja su pokazala da se emisija ugljikovog dioksida tijekom provedenih mjera smanjila za dvadeset pet posto. Slična situacija je u Indiji i Italiji. Venecijanski kanali su čisti i bez neugodnih mirisa, životinje su se pojavile na mjestima gdje nisu viđene desetljećima, vrhunci Himalaje mogu se vidjeti iz Indije nakon više od 30 godina.

Koronavirus planetu Zemlji dao je predah i budućim naraštajima vjerojatno je učinio uslugu. Suočeni s utjecajem svojih aktivnosti, morat ćemo promijeniti odnos prema okolišu i svoje djelovanje usmjeriti u očuvanje prirodnih resursa. Zatvoriti ljude u kuće nije održivo rješenje za smanjenje stakleničkih plinova, ali postoji niz načina kako raditi i pritom čuvati svoj okoliš.

Poslovni podaci na hektarima šume

Jeste li znali da se u Hrvatskoj na godišnjoj razini potroši više od 400.000 tona papira? Veći dio opada na poslovne organizacije. Kao tvrtka koja se bavi prebacivanjem poslovnih iz manualnog upravljanja u digitalno okruženje, susrećemo se s nezamislivim količinama potrošenog papira u poslovnim organizacijama. Tiskaju se računi, ugovori, narudžbenice, gotovi projekti. Dokumentacija se ispisuje u različite svrhe: od potpisivanja i pečatiranja, preko arhiviranja do slanja poštom. U arhivima naših poslovnih organizacija nalaze se nezamisliv broj hektara šuma.

Primjena softvera doprinosi očuvanju okoliša

Ekološki ciljevi nisu marketinški dodaci, prazne priče ili individualne odluke ekološki osviještenog rukovodstva. Ekološki standardi su zakonska obveza, primjena informacijskih sustava u poslovanju značajno doprinosi postizanju i zadovoljavanju tih ciljeva, a samim time i očuvanju našeg planeta. Primjenom specijaliziranih poslovnih softvera zaposlenici lakše i efikasnije odrađuju svakodnevne poslove te daju značajan ekološki doprinos.

  • Minimizirajte upotrebu papira! Upotrebom Ensolve ili FAROSA nije potrebno tiskati niti jedan list papira. Sva dokumentacija čuva se digitalno u virtualnim registrima (projekti, ugovori, narudžbenice, zahtjevi, ulazni računi, izlazni računi, obračun plaća) i dostupna je svima ovlaštenim osobama u bilo kojem trenutku na jedan klik. Narudžbenice i ugovori šalju se automatski iz sustava unutar kojega se odvijaju i odobravanja nabavnih aktivnosti umjesto potpisa nadređenih ili pečatiranja dokumentacije.
  • Šaljite i primajte eRačune! Osim što proces slanja i primanja računa znatno skraćujete, smanjujete uporabu papira za dvostruko. Svaki račun treba i omotnica!
  • Pronađite lokalne dobavljače! Ensolva portal dobavljača omogućava pronalazak novih dobavljača u Vašoj okolici. Udaljeniji dobavljači podrazumijevaju dulji put dostave, skuplji transport i veću emisiju štetnih plinova.
  • Koristite Cloud tehnologiju! Microsoft je objavio studiju koja je pokazala kako bi potpunom upotrebom Cloud tehnologije staklenički plinovi koje uzrokuje IT sektor bili smanjeni za 95% jer bi se smanjila količina hardvera i podaci bi se čuvali u data centrima koji koriste napredne tehnologije.
  • Koristite se kvalitetnim računalima! Napredna računala štede energiju. Ne zaboravite namjestiti da računalo ode u sleep fazu ako ga ne koristite dulje od 5 minuta!

Cijeli Internet ne stane u Amazonu!

  • cijela Amazona ne bi bila dovoljna za tisak cijelog sadržaja s interneta
  • od jednog prosječnog industrijskog stabla (breza, hrast, smreka) može se dobiti cca 17 paketa papira od po 500 listova
  • smreki je potrebno između 60 i 80 godina da naraste do veličine za sječu
  • Za proizvodnju jedne tone papira moraju se posjeći dva stabla i potrošiti 240.000 l vode i 4.700 kWh električne energiju
  • glavni razlog krčenja šuma je uporaba papira, krčenja šuma jedan je od razloga globalnog zagrijavanja
  • tvornice celuloze proizvode oko 500.000.000 tona kartona i papira godišnje
  • radi izbjeljivača na bazi klora proizvodnja papira onečišćava vodu, tlo i zrak
  • u fazi truljenja, papir emitira metan koji je 25 puta više toksičan od CO2

Covid-19 pokazao nam je da možemo promijeniti stil života. Koliko god je štete nanio ekonomiji, toliko je dobrobiti donio planetu Zemlji. Na nama je da mijenjamo obrasce ponašanja. Kada bi svatko od nas primijenio barem jednu eko-aktivnost, bilo privatno, bilo poslovno, u globalnom smislu bilo bi to od ogromnog značaja za naš planet Zemlju. Zašto ne početi o poslovnih procesa?