DIGITALNA TRANSFORMACIJA POSLOVANJA: Predavanje u ŽK Rijeka

DIGITALNA TRANSFORMACIJA POSLOVANJA: Predavanje u ŽK Rijeka

Predavanje DIGITALNA TRANSFORMACIJA POSLOVANJA

Prisustvovali smo predavanju DIGITALNA TRANSFORMACIJA POSLOVANJA u Županijskoj komori Rijeka, na kojem je predavač bio naš prof. dr. sc. Mile Pavlić. Profesor Pavlić je u svom predavanju istaknuo važnost digitalne transformacije poslovanja te je naveo neke od primjera iz prakse kako bi sudionicima bolje približio navedenu temu.

Digitalna se tehnologija razvija munjevitom brzinom, a poduzeća koja ne budu držala korak s vremenom i u svom poslovanju ne budu prihvatila prednosti koje tehnologija donosi, teško će opstati na tržištu. U tvrtkama u kojima je sve i dalje zatrpano papirima, već je na prvi pogled jasno da vlada kaos i slaba organizacija. Takva poduzeća trebaju što prije izvršiti digitalnu transformaciju svog poslovanja jer će ih u suprotnom konkurencija vrlo brzo pregaziti.

Unatoč tome što je digitalna transformacija nužna za napredak poslovanja, kod nekih se ljudi i dalje osjeti otpor prema tehnologiji. Profesor Pavlić je, govoreći o ovoj temi, naglasio kako smisao digitalne transformacije nije u tome da ljudima oduzme radna mjesta, već da čovjeku olakša provođenje operativnih radnji kako bi se ostavilo dovoljno vremena za razmišljanje i, samim time, napredak. Smisao digitalne transformacije je, dakle, omogućiti čovjeku da postiže više, uz manje uloženog napora.

Važnost digitalne transformacije

Pojam digitalne transformacije često se miješa s informatizacijom, a razlika je između ta dva pojma drastična. Informatizacija ubrzava postojeće procese uz manje izmijene procesa. Digitalna transformacija poslovanje rapidno mijenja, ukida i uvodi nove procese. Nakon transformacije poslovanje više nije isto. Profesor Pavlić ovdje je naveo primjer e-računa. Nije isto hoće li klasičan račun: izraditi kod dobavljača, tiskati, kuvertirati, poslati poštom, zaprimiti kupac, otvoriti, urudžbirati, skenirati, unijeti u bazu podataka. Ili nasuprot tome poslati e-Račun iz računala dobavljača putem „Interneta“ u računalo kupca bez papira. Na osnovi takvoga e-Računa kupac provodi automatsko plaćanje.  Prva situacija opisuje informatizaciju, odnosno podržavanje postojećih procesa, dok je u drugoj situaciji digitalna transformacija prihvaćena u pravom svom obliku izbacuje niz radnji vezanih uz obradu papirnatog računa. Iz navedenog se primjera jasno može primijetiti da digitalna transformacija u potpunosti isključuje postojanje analognog.

U svakom slučaju, predavanje profesora Pavlića bilo je vrlo poučno te je sudionicima dalo priliku za razmišljanje u smjeru unaprjeđenja vlastitih poslovnih procesa. Primjena znanja stečenih na ovakvim predavanjima, u praksi može učiniti veliki preokret i omogućiti poduzećima postizanje konkurentnosti u poslovanju. Nadamo se da će sličnih predavanja biti još te da će poduzeća prepoznati važnost ulaganja u svoju digitalnu transformaciju.