Proaktivnost i poduzetnost u RIS-u

Proaktivnost i poduzetnost u RIS-u

RIS d.o.o. je u siječnju ove godine započeo s edukacijama djelatnika s ciljem poboljšanja učinkovitosti i produktivnosti svojih zaposlenika.

Svjesni da je upravo kontiunuirano učenje i usavršavanje širokih znanja i vještina osnova za održivi poslovni uspjeh, organizirali smo nekoliko edukativnih radionica.

Kako su reakcije na prvu radionicu pod nazivom “Timski rad” koje je vodila tvrtka Tecumviva, specijalizirana za sve segmente upravljanja ljudskim resursima, bile pozitivne, 08. 03. održali smo i drugu, jednodnevnu radionicu pod nazivom “Proaktivnost i poduzetnost”.

„Pohvalio bih ideju ovakvih druženja kroz predavanja i radionice – mislim da je dobro da se održavaju i da bi ih trebalo biti što je više moguće“, mišljenje je jednog od sudionika, Ermina Ništovića (voditelj tima i programer).

Program se sastojao od nekoliko cjelina, tijekom kojih su polaznici imali priliku raspravljati o mnogim temama, kao što su, primjerice: koje su to sedam navika uspješnih ljudi, što su navike i kako ih mijenjati, kako razviti odgovornost, što je to inicijativnost i kada smo ju spremni preuzeti, itd.

Svrha ove edukacije bila je usavršavanje vještina proaktivnosti i poduzetnosti, a cilj – potaknuti polaznike da preispituju, stvaraju viziju o tome što žele da im se dogodi u karijeri, otkrivaju izvore svoje motivacije, podižu samopoštovanje i prihvaćaju pravo na grešku. 

Zašto proaktivnost i poduzetnost?

Proaktivnost i poduzetnost je program usmjeren na razvoj radnih navika i osobnih vještina koje se koriste u postizanju radnih ciljeva. proaktivnost-radionica2

Praksa je pokazala da su u procesima i rezultatima radaproaktivne i poduzetne osobe uvijek uspješnije. To su osobe koje imaju proaktivan odnos prema radu, samoinicijativnost u rješavanju zadataka i pravovremenost u njihovoj izvedbi.

Također, to su osobe koje imaju jasan osobni sustav vrijednosti na temelju kojega preuzimaju kontrolu u procesu donošenja odluka, svjesni da sami odabiru svoje ponašanje u odnosu na izazove i zadatke pred kojima se nalaze i spremni da preuzmu odgovornost za posljedice svoga djelovanja.

Stoga je, razvoj i usavršavanje ovih kompetencija od iznimne važnosti za svakog djelatnika jer osigurava poslovnu uspješnost i visoku razinu osobnog samopoštovanja.

Učenje kroz igru

Iako na fotkama izgleda kao da smo se samo puno igrali (uostalom, kroz igru se najbolje uči :D), ipak smo i pozorno slušali, pa smo tako naučili: kako od sanjara postati aktivni činitelj, kako biti proaktivan, kako i kada mijenjati svoje navike, kako održavati visoku razinu osobne motivacije, kako se nositi s greškama i odgovornošću, te kako i kada preuzeti odgovornosti i incijativu.

Implementacija znanja u svakodnevni rad

A kako su radionice pomogle sudionicima u svakodnevnom radu opisao je Neven Ćubić, programer: „Jedna od tema radionice bila je kako se ponašati i razmišljati kao proaktivna osoba. Primjeri koji su navedeni i savjeti koji su nam dani, pomogli su mi da razmotrim svoj pristup određenim problemima koje susrećem na radnom mjestu. Konkretno, pomogli su mi da razmislim o načinima na koje komuniciram s našim klijentima i da se zapitam kako bih mogao poboljšati svoj pristup radnim zadacima kroz proaktivno ponašanje“.