RIS i ove godine predstavlja Thin@ u SAD-u

RIS i ove godine predstavlja Thin@ u SAD-u
Naš proizvod Thin@ prvi put smo svijetu predstavili prije dvije godine na konferenciji CIDC (Clarion International Developers’ Conference) koja se održala 2011. u Orlandu na Floridi. CIDC 2011 prošao je odlično za Thin@. Osobito smo zadovoljni zbog doista mnogobrojnih pozitivnih reakcija korisnika koji su bili oduševljeni s ovim našim proizvodom.
Ove godine, CIDC konferencija će se održati od 23. – 27. rujna, u hotelu Rosen Centre u Orlandu, na Floridi. Thin@ će kao i prošle godine predstaviti isti RIS-ov tim: Marko Golem, Daniel Pavlić, Sanja Čandrlić i Sanja Francetić.
Na ovogodošnjoj konferenciji RIS d.o.o. će predstaviti Thin.@ 3.0 Asteria proizvod. Osnovne značajke ove verzije su da sadrži:

 • prvu službenu verziju Java klijenta
 • Java poslovni „skin“
 • „skin“ sustav za window klijenta
 • redizajn klijenta s „plugin“ tehnologijom.

Što je Thin@?

Da li ste se ikad našli u situaciji da morate nabaviti određeni softver za poslovanje tvrtke u kojoj radite ili svoje tvrtke? Iako smo debelo u 2013., u Hrvatskoj velika većina tvrtki (oko 90 %) još uvijek radije nabavlja tradicionalne poslovne softvere. Pitanje koje se nameće jest: ne žele li sve tvrtke maksimalno povećati jednostavnost upotrebe softvera, te ujedno smanjiti troškove njihovog korištenja na minimum?thinproductboxUsudili smo se pretpostaviti da je odgovor „da“ i ovdje ponuditi učinkovitu alternativu tradicionalnoj nabavci softvera budući da razvoj tehnologije danas omogućava korisnicima da moderne poslovne aplikacije budu dostupne putem interneta u obliku servisa ili usluge. Pokretanje takvih bogatih internet aplikacija omogućuje upravo RIS-ov alat Thin@  – koji je rezultat našeg dugogodišnjeg rada. Razvili smo ga istraživajući koje bi bilo adekvatno rješenje koje bi moglo datikvalitetnu i sigurnu podršku velikim i kompleksnim sustavima, a istovremeno omogućiti brže i jednostavnije održavanje postojećih, te razvoj novih aplikacija.Thin@ je usko specijalizirana tehnologija zasnovana na Saas modelu, osmišljena za razvoj i korištenje poslovnih aplikacija te u odnosu na druge alate nudi niz prednosti, budući da je Thinu moguće pristupiti aplikacijama u svom browseru i na različitim platformama.Kako bismo bolje objasnili Thin@, evo i par riječi o SaaS-u.

Glavne prednosti Saas-a

post-faros-cloudSaas (ili „Softver kao usluga“) je zapravo akronim od engleskom naziva Software as Service kojim se naglašava da se aplikacija koristi kao usluga putem interneta. Radi se o modelu distribucije softvera u kojem proizvođač aplikativnog rješenja izrađuje aplikaciju, upravlja samom aplikacijom i okruženjem koje je podržava (hosting), a korisnicima je čini dostupnom putem mreže.Najbitnija razlika softvera zasnovanog na SaaSmodelu u odnosu na tradicionalni softver je u tome što se softver ne kupuje, već se plaća usluga njegovog korištenja.Nije li odlična činjenica da ovakav model korištenja sotvera omogućuje korisnicima da plaćaju softver samo onoliko koliko ga stvarno koriste, te da je u svakom trenutku moguće prilagođavati broj korisnika sustava i opseg funkcija prema svojim potrebama ili da pak, korisnici jednostavno otkažu uslugu kada za njom više ne postoji potreba. 

Prednosti Thin@ platforme

Karakteristike odnosno prednosti koje Thin@ platforma pruža su mnogobrojne, u što su se uvjerile neke od naših najvećih tvrtki poput: Croatia Osiguranje, Croatia Banka, HRT, itd.kakofunkcionirafarosThin@ arhitekturu koristi i jedan od naših najpoznatiji softvera:FAROS – integrirani web orijentiran poslovno informacijski sustav za vođenje cjelokupnog poslovanja tvrtke koji se može prilagoditi malim, srednjim i velikim tvrtkama, bez obzira na djelatnost koju obavljaju. FAROS aplikacija je namijenjena proizvodnim, uslužnim i trgovačkim poduzećima te knjigovodstvenim servisima, bez obzira na broj zaposlenika.

Prednosti Thin@ za krajnjeg korisnika

 • Sučelje – softver razvijen na Thin@ platformi krajnjem korisniku nudi bogato, brzo i interaktivno korisničko iskustvo, koje je jednako dobro neovisno o grafičkoj rezoluciji na klijentskom računalu, pri čemu se razlikuje od „Remote desktop“ alata.
 • DostupnostThin@ aplikacije je dostupna svugdje gdje postoji internet pokrivenost, uz mogućnost stabilnog rada bez obzira na eventualno spor pristup internetu (npr. 56 kbit/s modem) ili eventualno veliku količinu grešaka u mrežnom prometu na područjima lošije pokrivenosti.
 • Portabilnost – Thin@ aplikacije je dostupna na većini uređaja i većini operativnih sustava, uz tendenciju kontinuiranog proširenja dostupnosti.
 • Prilagodljivost platformi – Thin@ platforma je tako dizajnirana da je u mogućnosti koristiti sve karakteristike uređaja na kojem se izvršava, pri čemu se razlikuje od web aplikacija.

Prednosti za nuditelja usluge (odnosno prednosti aplikativne platforme)

 • Višeslojnost – Thin@ koristi troslojnu (engl. three tier) arhitekturu (sloj baze podataka – aplikativni sloj – klijent), isto kao i web aplikacije. Ova arhitektura za razliku od client-server arhitekture pruža mnogo veću fleksibilnost i ujedno zaštitu podataka jer onemogućuje direktan pristup bazi podataka od strane krajnjeg korisnika.
 • Hardverski resursi – Thin@ platforma optimalno koristi hardverske resurse servera (CPU, memorija, disk) i time omoguća istovremen rad velikom broju korisnika uz minimalna hardverska ulaganja, koja su komparativno znatno niža od ulaganja u neko virtualizacijsko okruženje koje omogućuje istovremen rad jednakog broja korisnika, kao što je primjerice MS Remote Desktop Services.
 • Zaštita podataka – Thin@ platforma je neprobojna za hakerske napade bez potrebe za skupim ulaganjima u zaštitu. Svi podaci koji se razmjenjuju su kriptirani. Jedna od komparativnih prednosti ove platforme po pitanju sigurnosti je njena relativna anonimnost. Naime, popularne platforme su stalna meta hakerskih napada i njihovi proizvođači moraju redovito izbacivati sigurnosne zakrpe kako bi ispravili neki sigurnosni propust koji je netko pronašao.
 • Sigurnost podataka – korisnici Thin@ SaaS tehnologije se mogu pouzdati u centralno čuvanje podataka na jednom mjestu, što uvelike smanjuje rizike vezane uz sigurnost podataka. Podatkovni centri kakve je moguće izgraditi unutar Thin@ arhitekture pružaju praktički stopostotnu sigurnost.
 • Skalabilnost – Thin@ platforma je u mogućnosti skalabilno rasti, odnosno opsluživati rastući broj korisnika. Thin@ podržava skalabilne SaaS aplikacije što znači da je moguće jednostavno dodati nove poslužitelje u farmu poslužitelja, uz ujednačeno iskorištavanje resursa po poslužitelju.
 • Administracija – Thin@ omogućuje centraliziranu i laku administraciju/održavanje, bez potrebe za posebnom obukom serverskih administratora.
 • Podrška za SAASThin@ ima integriranu podršku za SaaS model (npr. pretplata ili obračun prema količini korištenja aplikacije).

Prednosti za razvijače prilikom razvoja i održavanja softvera

 • Iskoristivost – Thin@ omogućava brz prelazak postojećih poslovnih aplikacija razvijenih u Clarionu na internet okruženje, bez „prepisivanja“ velikih dijelova programskog koda u druge programske jezike.
 • Brzina – Thin@ omogućava brz razvoj novih aplikacija jer koristi 4GL generator koji generira znatan dio programskog koda.
 • Centraliziranost – Thin@ omogućava centraliziran razvoj kroz jedinstvenu tehnologiju i jedinstveno razvojno okruženje.
 • Jedinstvenost – Thin@ omogućava jedinstven razvojni poduhvat za sve uređaje i OS-ove, odnosno u skladu je s  „Write once – run anywhere“ paradigmom.
 • Monolitnost – Thin@ omogućava razvoj jedinstvene aplikacije bez potrebe za posebnim razvojem klijentskih a posebno serverskih komponenti.

I za kraj, što kažu korisnici Thina?

“Thin@ je nevjerojatno jednostavan za upotrebu. Potreban je samo jedan test i sve funkcionira savršeno.”, Marc Lebhertz, Erstein, Finska”Mnogima je teško povjerovati da se radi o web aplikaciji. Čestitam!”, Norman Hockney, Cape-Town,  Južnoafrička republika