Digitalizacija poslovnih procesa je ključna prednost jakih tvrtki

Digitalizacija poslovnih procesa je ključna prednost jakih tvrtki

Koronavirus okrenuo nam je živote naglavačke, odvojio nas od kolega s posla, prijatelja i obitelji, skršio ekonomije i promijenio moderno društvo uzrokujući novu svjetsku krizu. U trenutcima apatije i neizvjesnosti gospodarstvo „vuku“ oni koji imaju uvjeta, a to su kompanije koje primjenjuju napredne tehnologije u svakodnevnim poslovnim procesima. Razlog zašto s uspjehom odolijevaju „udarcima“ je jednostavan: pouzdana i napredna ICT rješenja omogućila su im brzu prilagodbu novonastalim uvjetima.

Digitalno poslovanje za korona uvjete: Cloud, Cloud i Cloud

U nizu komentara na društvenim mrežama za oko nam je zapeo komentar: Danas rade samo oni u Cloudu. I to je istina, pouzdano znamo iz prve ruke. Upravo tu su se pokazale sve prednosti rješenja u Cloudu nasuprot stand alone rješenjima. Rješenja u Oblaku omogućavaju rad s bilo kojega mjesta, ne zahtijevaju  fizički kontakt i rad s papirima. Činjenica je da tvrtke koje su provele digitalnu transformaciju i informatizirale svoje poslovne procese u ovom trenutku imaju uvjete za rad u izvanrednim situacijama.

RIS je svojim zaposlenicima kreirao digitalne urede u njihovim domovima. Prije nego što su nastupile restriktivne mjere, zahvaljujući prvenstveno tehnološkim rješenjima i stručnim sistemašima, u jednom danu smo evakuirali sve svoje zaposlenike i omogućili im rad u sigurnosti doma. Tako smo zaštitili svoje djelatnike, osigurali poštivanje preporuka i omogućili nesmetanu isporuku proizvoda i usluga svojim klijentima bez obzira što fizički nitko nije u tvrtki. Naš radni dan izgleda skoro kao i prije korone: komuniciramo međusobno i s klijentima, održavamo online prezentacije i edukacije, pomažemo korisnicima, razvijamo i unapređujemo svoje informacijske sustave bez kojih naši klijenti danas ne bi bili u mogućnosti raditi. A sve to zahvaljujući suvremenim alatima.

Nakon što smo prilagodili svoje poslovanje novonastaloj situaciji, pomogli smo svojim korisnicima da organiziraju svoj rad. Zahvaljujući Cloud tehnologiji omogućili smo im pristup našim informacijskim sustavima iz njihovih domova kako bi i oni mogli nesmetano raditi.

Tako se kroz naše softvere obavljaju različiti poslovni zadaci bez potrebe za fizičkim sastancima:

  • zaprimaju i plaćaju ulazni računi,
  • izdaju računi,
  • vrše knjigovodstveni procesi,
  • kreiraju ponude,
  • obračunavaju plaće,
  • prijavljuje porez,
  • ugovaraju police osiguranja,
  • prate kreditno poslovanje,
  • provode aukcije i nabavu od zahtjeva do skladišta

Osim toga, svi su oni u mogućnosti brzo „izvući podatke“ i pripremiti potrebnu dokumentaciju za dobivanje olakšica od države sukladno mjerama pomoći za brži oporavak gospodarstva.

Stupanj digitalizacije u hrvatskim tvrtkama

HUP je u siječnju proveo istraživanje o digitalizaciji hrvatskog gospodarstva koje je pokazalo da je tek svaka dvadeseta tvrtka u Hrvatskoj automatizirala poslovne procese, a njih 76% je to imalo u dugoročnom planu. Strategiju digitalizacije donijela je trećina poduzeća, a 46% je planira donijeti u iduće dvije godine.

Sukladno navedenom očekujemo da će ponovno naš oporavak bit sporiji nego u razvijenijim zemljama jer nismo bili spremni za krizu koja nam se sada događa.

Što kad prođe korona?

„Ovo je trenutak da se svi oni koji su podcjenjivali važnost hvatanja tehnološkog koraka s najrazvijenijim svijetom, a tu prije svega mislim na digitalizaciju, prebace na taj način poslovanja. Tako će, s jedne strane, pomoći svim ovim naporima da održimo epidemiološku situaciju pod kontrolom, a s druge strane će pomoći i sami sebi jer će sutra biti puno konkurentniji na tržištu“, rekao je ovo ministar Božinović. S obzirom na to da je ministar Božinović jedna od najslušanijih osoba u Hrvatskoj, nadamo se da je ova poruka doprla do svih onih koji donose odluke.

Ovo nije trenutak za reorganizaciju poslovanja, ali pravi je trenutak za planiranje. Nakon što stvari ponovno profunkcioniraju osigurajte svojoj tvrtki poslovanje u skladu s posljednjim tehnološkim trendovima i pronađite pouzdane partnere i prava rješenja po mjeri svoje tvrtke.

RIS je primjer tehnološki dobro opremljene tvrtke koja je u potpunosti u Oblaku informatizirala poslovne procese. Razumljivo da se to od nas i očekuje, ali naša softverska rješenja mogu se primijeniti u bilo kojoj drugoj poslovnoj organizaciji. Potrebna je samo dobra volja i IT partner koji zna što radi.