Predstavljanje eNabave na konferenciji e-biz 2015

Predstavljanje eNabave na konferenciji e-biz 2015

Ovog mjeseca u Hypo centru u Zagrebu održala se konferencija o elektroničkom poslovanju e-biz 2015, koja se organizira svake godine s ciljem da educira zajednicu i tako potpomogne uvođenje elektroničkog poslovanja u Hrvatskoj. Svake godine više od 150 polaznika sudjeluje na gotovo 30 predavanja i raspravi, koje drže vodeći domaći i inozemni stručnjaci na području elektroničkih komunikacijskih tehnologija.

Javna nabava i eNabava

Daniel Pavlić, koji vodi tim za razvoj softvera za eNabavu i analizu troškova u tvrtki RIS d.o.o., stručan za analizu poslovnih procesa, projektiranje i razvoj informacijskih sustava, održao je predavanje pod nazivom „Izazovi u nabavi i kako ih riješiti softverom za eNabavu“.

Na predavanju je bilo riječi o trenutnoj situaciji procesa nabave u srednjim i većim tvrtkama, prikazale su se najvažnije novosti koje donose nove europske direktive iz javne nabave, te novosti iz Zakona o javnoj nabavi kojima se do sredine 2016. godine predviđa postupno uvođenje elektroničke dostave ponuda.

e nabava 2Dani su i odgovori na pitanja:

– koji su zahtjevi postavljeni pred naručitelja i ponuditelja?
– ima li razlika u odnosu na e-nabavu članica EU?
– mogu li se olakšati procesi središnje javne nabave uvođenjem informacijskog sustava – uz pomoć softvera eNabava?


Zašto uvesti eNabavu?

E-nabava ili elektronička nabava podrazumijeva upotrebu elektroničkih komunikacijskih sredstava pri nabavi roba i usluga.

Svjetska banka procjenjuje da e-nabava može izazvati uštedu od 6 – 13,5 % ukupne potrošnje javne nabave dok europski naručitelji i tijela koja su već prešla na e-nabavu najčešće prijavljuju uštede između čak 5 i 20% svojih izdataka nabave.

U složenim organizacijama uvijek netko nešto nabavlja. Ponekad se ne zna točno što i koliko, što naravno predstavlja problem. Voditelju nabave je važno da je postupak brz, štedljiv i transparentan, a to je teško kada pritisak dolazi sa svih strana.

Rješenje je eNabavasoftver za obradu i spremanje podataka o svakoj fazi procesa nabave. Integrira sve sudionike u nabavi, od kreiranja Zahtjeva za nabavu pa sve do ugovaranja.

eNabava je snažan antikorupcijski alat koji o svim aktivnostima obavještava sve uključene osobe, smanjuje troškove nabave i ubrzava nadmetanje dobavljača korištenjem specijaliziranih modula kao što su eAukcije.


Uvođenje e-nabave u Hrvatskoj

Slijedeći direktive EU, zakonodavstvom Republike Hrvatske je predviđena postupna tranzicija prema e-nabavi.

Prema Zakonu o javnoj nabavi, do sredine 2016. godine predviđa se postupno uvođenje elektroničke dostave ponude, sukladno Strategiji razvoja elektroničke javne nabave u Republici Hrvatskoj za razdoblje od 2013. do 2016. godine.

Državni ured za središnju javnu nabavu nametnuo se kao predvodnik koji od siječnja 2014. g. omogućava, a od siječnja 2015. g. obvezuje na elektroničku dostavu ponuda državne javne nabave, te od 2016. godine obvezuje na elektroničku dostavu ponuda za sve nabave.