Predstavljanje softvera eNabava na međunarodnoj konferenciji MIPRO

Predstavljanje softvera eNabava na međunarodnoj konferenciji MIPRO

Naš softver eNabava jedan je od primjera digitalne tehnologije koja pomaže u realizaciji ušteda, povećanju učinkovitosti, transparentnosti i izvještavanja.

Sudjelovali smo na nedavno održanoj međunarodnoj konferenciji MIPRO u Opatiji. Radi se o najvećem znanstveno stručnom skupu o informacijsko-komunikacijskoj tehnologiji, elektronici i mikroelektronici u ovome dijele Europe.

Ove godine sudjelovalo je više od 1200 ICT stručnjaka sa svih kontinenata, iz 40 zemalja, a prezentirano je više od 370 znanstvenih i stručnih radova.

„Digitalne tehnologije u upravljanju troškovima javnog sektora“ bila je tema okruglog stola s 40 sudionika, čiji je cilj bio objasniti primjenu digitalnih tehnologija u realizaciji ušteda, povećanju učinkovitosti, transparentnosti i izvještavanja.

Osim predstavljanja konkretnih tehnologija, bilo je dosta riječi o iskustvima i ostvarenim rezultatima primjene digitalnih tehnologija u javnoj nabavi u zemljama Europske unije.

Talijanski sudionici okruglog stola održali su predavanje o iskustvima u uvođenju i korištenju eNabave u javnom sektoru u Italiji. Fokus je bio na uvođenju eNabave u javnom zdravstvu, te na tehničkim detaljima sustava i sigurnosti.

e nabava 2eNabava u Hrvatskoj

Prosječan građanin u Hrvatskoj nažalost nije dovoljno informiran po pitanju usluga koje su dostupne elektroničkim putem, iako je puno toga već napravljeno.

Zbog toga je vrlo bitno naglasiti da je na okruglom stolom predstavljena i domaća tehnologija za e-nabavu – naš softver – eNabava kojeg su prezentirali Mile i Daniel Pavlić iz tvrtke RIS d.o.o., te Davor Popović iz Podravke – prve domaće tvrtke u Hrvatskoj koja je implementirala eNabavu.

Daniel Pavlić, koji vodi tim za razvoj softvera za eNabavu i analizu troškova u tvrtki RIS d.o.o., održao je prezentaciju „Potencijal eNabave u Javnom Sektoru RH“ gdje je kroz nekoliko case-studyja prezentirao potencijal koji je u češkim gradovima ostvaren kao rezultat korištenja eAukcija. Također je opisao kako funkcionira sustav eNabave, te koji su sastavni dijelovi softvera.

Davor Popović iz Podravke održao je predavanje o iskustvima u korištenju softvera eNabava u Podravci, a bilo je vrlo zanimljivo čuti primjere iz prakse – kako funkcionira odjel nabave u Podravci.